Smakelijke en gezonde recepten voor de kleine eters
Smakelijke en gezonde recepten voor de kleine eters
Een smaakvolle reis vol gezonde recepten!
Ben jij het ook wel eens kwijt wat voor maaltijd je voor je baby, peuter of kleuter kunt bereiden? Creatieve maaltijden bedenken en bereiden voor je kind kan nog wel eens een uitdaging zijn..
Maar maak je geen zorgen, I got your back! Ik heb hier namelijk heel wat lekkere en gezonde recepten voor je uitgewerkt, zo hoef je niet meer achter je oor te krabben en hardop na te denken wat je nog kunt bereiden. Nu hoef je maar een lekker recept uit te kiezen, je keukenschort om te doen en de keuken in te duiken.
Verras je kleintje (of jezelf) met een van deze smaakvolle en voedzame recepten!
Pasta met verborgen groentes:
- Ui
- Knoflook
- Tomaten
- Paprika
- Paprikapoeder
- Snufje zout
- Geraspte kaas
- Peterseliekruiden
- Bakboter
- Tomato frito
- Kookroom
- Pasta naar keuze
Snijd de ui, knoflook, tomaten en paprika in grove stukken. Verhit een scheutje bakboter in een koekenpan en bak hierin alle groenten samen. Laat dit ongeveer 10 minuten op hoog vuur garen. Voeg vervolgens de kruiden en de tomato frito saus toe.
Doe het groentemengsel in een blender en mix tot een gladde saus. Kook ondertussen de pasta gaar. Giet de saus terug in de pan en voeg een scheutje kookroom, wat geraspte kaas en een grote scheplepel pastawater toe.
Wanneer de pasta gaar is, voeg je deze toe aan de saus. Maak het geheel af met wat peterselie.
Spinazie-eggwrap:
- Handje vol bladspinazie
- 1 ei
- Scheutje melk
- 1 wrap
- Geraspte kaas
- Vegeta-kruiden (optioneel)
Voor dit recept heb je een blender of mixer nodig. Voeg alle ingrediënten toe aan de blender en mix tot een glad geheel. Verwarm vervolgens een koekenpan voor en voeg een klein beetje bakboter, olie of kokosolie toe. Giet het ei-spinazie mengsel in de pan en bak het ongeveer 3 minuten met een deksel erop.
Leg daarna de wrap bovenop de omelet en laat dit even goed bakken met de deksel erop. Draai de egg-wrap om en strooi er wat geraspte kaas overheen. Laat het nog even kort garen met de deksel erop.
Wanneer de egg-wrap klaar is, rol je deze op en snijd je hem in ronde schijfjes. Als de schijfjes te groot zijn, kun je ze nog een keer doormidden snijden.
Wortel pancakes:
- Wortels
- Halve theeglas bloem
- 1 ei
- Halve theeglas melk
- Zout (optioneel)
- Knoflookpoeder
- Paprikapoeder
Bereidingswijze:
Begin met het schillen en raspen van de wortels. Doe de geraspte wortels in een kom en voeg het ei toe. Meng dit kort samen. Voeg vervolgens de melk, bloem en kruiden toe. Meng alles goed door elkaar tot je een dikke substantie hebt. Is het mengsel nog te vloeibaar? Voeg dan extra bloem toe. Verhit een koekenpan met een scheutje zonnebloemolie of boter en bak de pannenkoeken aan beide zijden goudbruin.
Banaan-dadel pancakes:
- 1 banaan
- 3 sukkary dadels (iedere dadelsoort kun je gebruiken)
- 1 ei
- 4 eetlepels havermout
- 2 eetlepels griekse yoghurt
- Kaneelpoeder
- Scheutje melk
Bereidingswijze:
Voor dit recept kun je het beste een blender gebruiken. Plaats de banaan, het ei, de dadels, havermout, Griekse yoghurt, kaneelpoeder en melk in de blender. Blend alles tot een glad mengsel. Verhit vervolgens een koekenpan met een klein scheutje boter, olie of kokosolie en bak de pannenkoeken aan beide zijden goudbruin.
Avocado pasta:
- Halve avocado
- 2 eetlepels cottage cheese
- Vegeta kruiden (optioneel)
- Pasta
Bereidingswijze:
Kies een pasta naar keuze en kook deze gaar. Doe een halve avocado, 2 eetlepels cottage cheese, 2 eetlepels pastawater en de Vegeta kruiden in een blender. Blend dit tot een glad mengsel. Giet de pasta af en meng deze met het avocadomengsel.
Tip: Geen cottage cheese in huis? Dit kun je gemakkelijk vervangen door crème fraîche.
Banaan-wrap:
- Wrap
- Banaan
- Pindakaas
Bereidingswijze:
Neem een wrap en besmeer deze met pindakaas. Snij daarna een banaan in de lengte door en leg een helft aan de rand van de wrap. Rol de wrap strak op. Snijd de opgerolde wrap in plakjes en presenteer deze aan je kind. Voor kleinere hapjes kun je de rol eventueel halveren.
Havermout koekjes:
- 2 rijpe bananen
- 120 gram havermout
- Kaneelpoeder
- Cranberries
- Noten
Bereidingswijze:
Blend de 2 bananen fijn met een staafmixer of in een blender tot een gladde substantie. Voeg vervolgens 120 gram havermout, een handje vol cranberries en een snufje kaneelpoeder toe en meng dit goed. Snijd een handje vol noten grof of fijn en voeg deze toe aan de kom. Meng alle ingrediënten goed door elkaar en vorm kleine bolletjes van het mengsel. Druk ze een beetje plat of gebruik eventueel koekjesvormpjes. Leg ze op een bakplaat met bakpapier en bak ze ongeveer 20 minuten in de oven op 180 graden. De koekjes zijn dan mooi goudbruin, niet te krokant en lekker zacht.
Banaan-bosbes pancakes:
- 1 banaan
- 1 ei
- Blauwe bessen
- Kaneelpoeder of vanille aroma (optioneel)
- 1/4 cup bloem
Bereidingswijze:
Prak de banaan en blauwe bessen fijn. Voeg een ei, wat bloem en naar wens kaneelpoeder of vanille-aroma toe. Meng dit tot een egaal beslag en bak de pannenkoeken in een voorverwarmde koekenpan met wat boter of olie.
Koude pastasalade:
- Pasta
- Tonijn
- Mais
- Kikkererwten
- Cherrytomaten
- Komkommer
- Rode ui
- Olijven
- Vegeta kruiden en peterseliekruiden (optioneel)
- Zonnebloemolie
Bereidingswijze:
Kook de pasta naar keuze en laat deze goed afkoelen. Snijd ondertussen de rode ui, komkommer, cherrytomaten en olijven fijn en doe ze in een kom. Voeg de uitgelekte tonijn, maïs en kikkererwten toe. Zodra de pasta is afgekoeld, meng je deze met de rest van de ingrediënten. Breng op smaak met Vegeta kruiden, peterselie en een scheutje zonnebloemolie. Meng alles goed door elkaar.
Voor de zelfgemaakte mayonaise: Doe 1 ei en een halve theeglas zonnebloemolie in een maatbeker en voeg eventueel wat zout toe. Plaats de staafmixer in de maatbeker en blend tot een geheel. Voeg tijdens het blenden beetje bij beetje zonnebloemolie toe totdat je een smeuïge mayonaise hebt.
Banaan pancakes:
- 1 banaan
- Havermout
- 1 theelepel chiazaad
- 1 ei
- Kaneelpoeder
Bereidingswijze:
Plaats alle ingrediënten in een blender en mix tot een glad geheel. Verhit een koekenpan en vet deze licht in met wat olie of boter. Bak de pancakes aan beide zijden goudbruin.
- Brood (mag ook oud brood zijn)
- Melk
- 1 ei
- Kaneelpoeder
Bereidingswijze:
Doe het ei, een royale scheut melk en het kaneelpoeder in een kom en klop dit goed door elkaar. Doop vervolgens het brood volledig in het mengsel en bak het in een voorverwarmde koekenpan met een beetje boter aan beide kanten goudbruin.
Banaan-cacao pancakes:
- 1 banaan
- Havermout
- Cacaopoeder
- 1 ei
Bereidingswijze:
Doe alle ingrediënten in een blender en mix deze tot een glad beslag. Bak vervolgens de pannenkoeken in een voorverwarmde koekenpan met een beetje boter of olie.
- Bladspinazie
- 2 eieren
- Melk
- Vegeta-kruiden (optioneel)
Bereidingswijze:
Was de spinazie en hak deze fijn. Verhit vervolgens wat boter of olie in een voorverwarmde koekenpan en bak de spinazie kort tot deze slinkt. Neem een kom en voeg twee eieren toe, een scheutje melk en vegeta-kruiden (of andere kruiden naar keuze). Klop dit mengsel en giet het over de spinazie in de pan. Bak de omelet aan beide kanten gaar.
Tip: Snijd de omelet in dikke, korte reepjes en serveer deze aan je kind.
Avocado wafels:
- Halve banaan
- Halve avocado
- 1 ei
- Havermout of havermeel
- Kaneelpoeder
- Scheutje melk
Bereidingswijze:
Plaats de halve banaan, halve avocado, het ei, havermout of havermeel, een snufje kaneelpoeder en een scheutje melk in een blender. Blend alles tot een glad mengsel. Verhit een koekenpan en vet deze licht in met wat olie of boter. Giet het beslag in de pan en bak de pannenkoeken aan beide zijden goudbruin.
Appel wafels:
- 1 appel
- 1 ei
- Halve theeglas bloem
- Halve theeglas melk
- Rozijnen
- Kaneelpoeder
Bereidingswijze:
Begin met het raspen van de appel, voeg dan het ei toe en meng dit goed. Daarna voeg je de bloem en melk toe en meng je alles tot een glad beslag. Als laatste roer je de rozijnen en het kaneelpoeder erdoor. Zorg dat je wafelijzer voorverwarmd is en ingevet met wat bakboter of olie. Giet het beslag erin en bak tot de wafels gaar zijn.
Egg-wrap:
- 1 ei
- Melk
- Vegeta kruiden (optioneel)
- 1 wrap
- Geraspte kaas
Bereidingswijze:
Klop een ei met een scheutje melk en Vegeta kruiden, en bak de omelet in een voorverwarmde koekenpan met wat bakboter of olie. Na twee minuten leg je een wrap op de omelet, dek je de pan af met een deksel en bak je het geheel aan beide kanten. Strooi als laatste wat geraspte kaas over de omelet en laat het even smelten. Rol vervolgens de wrap op en snijd deze in ronde plakjes. Voor een extra twist kun je wat groenten of plakjes kipfilet door het eimengsel doen.
Banaan pancake bites:
- 2 bananen
- 1 ei
- 1/2 cup melk
- 1/2 cup bloem
- Vanille aroma (optioneel)
- 1 theelepel baking soda
Bereidingswijze:
Snijd de bananen in dikke plakjes. Voor het beslag klop je een ei los in een kom, voeg de melk toe en klop weer. Voeg dan de bloem, een theelepel bakpoeder en een scheutje vanille-aroma toe. Mix dit tot een samenhangend en plakkerig beslag. Vervolgens dip je de banaanschijfjes in het mengsel en bak je ze in een pan aan beide zijden goudbruin.
- Yoghurt
- Gevroren fruit
- Chiazaad
- Kokosrasp
- Zonnenbloem pitten
Bereidingswijze:
Neem een blender en doe er naar keuze bevroren fruit in; ik kies voor een mix van aardbeien, blauwe bessen en frambozen. Voeg twee eetlepels yoghurt toe en blend het geheel tot een dikke massa. Schep dit in een kom en garneer met chiazaad, geraspte kokos en naar keuze noten of zaden.
- Kastanje champignons of witte champignons
- 2 eieren
- Vegeta-kruiden
- Melk
Bereidingswijze:
Was de champignons, snijd ze in kleine stukjes en bak ze in een voorverwarmde koekenpan met wat boter of olie. Bak ze tot ze goudbruin zijn. Neem een kom, voeg twee eieren toe, een scheutje melk en vegeta-kruiden (of andere kruiden naar keuze), klop dit mengsel en giet het over de champignons. Bak de omelet aan beide kanten gaar.
Tip: Snijd de omelet in dikke, korte reepjes en serveer deze aan je kind.
Hoi, vanaf hoe oud ben je begonnen met deze recepten? Mijn dochter is 8 maanden en eet nog niet grove stukken..
Loubna on
Zo handig deze blog hier heb je echt wat aan🤩 super bedankt!!
Zahra on